Kedves Olvasóink!

Először is gyertek velünk egy kis időutazásra! Abba az időbe amikor nagyanyáink, édesanyáink szoknyája mellett serénykedtünk a konyhában és alig vártuk, hogy megfőjön a csirkepörkölt, kész legyen végre a mákosguba vagy megsüljön a zserbó. Biztos mindenkinek van azokból az időkből egy meghatározó emléke, egy kedves gondolata vagy egy illat, amelyet ha megérez akár félévszázaddal is visszarepíti az időben.

Abban az időben minden konyhában fellelhető volt egy könyv. A könyv. Az a könyv, melyet mindenki úgy féltett, mintha legalább a Seuso-kincsek egyike lenne.
Biztos mindenki tudja már, hogy melyik könyvre gondolunk.Generációk tanultak belőle sütni-főzni és sajátították el a háztartási jótanácsokat.

A könyv szerzője Horváth Ilona Erdélyben, Brassóban született, 1906-ban. Egyszerű, kedves és szerény ember volt, aki ismerte, szeretettel beszélt róla. Nagyszebenben szerzett magyar-történelem szakos tanítói diplomát, melyet Temesváron gazdasági tárgyak oktatására jogosító diplomával egészített ki.

Kezdetben Csíksomlyón és Csíkszeredán tanított, majd a második világháború viszontagságos éveit követően búcsút vett a szülőföldtől, és Törökszentmiklóson telepedett le. Előbb a Gazdasági Iskola igazgatója lett (1945-49), majd 1952-től kezdődően 15 éven át töltötte be a Bercsényi Miklós Gimnázium leánykollégiumának igazgatói tisztségét, miközben főzést és háztartási ismereteket oktatott. Ebben az időben írta meg híres Szakácskönyvét, melynek első kiadása 1955-ben jelent meg.

 

 

Ennek a könyvnek köszönhetjük, hogy a második világháború után a magyar gasztronómia ellentétben jó pár szomszédos országgal ilyen szinten fennmaradt.

Az első kiadás 65. évfordulójának alkalmával szeretnénk méltón megemlékezni!

Mi is lehetne annál méltóbb, minthogy arra buzdítsunk mindenkit, hogy főzzetek!

Főzzetek azért, hogy jókat egyetek, hogy kikapcsolódjatok, hogy kiteljesedjetek, hogy együtt legyen a család és nem utolsó sorban főzzetek az ízekért! A hamisítatlan magyar ízekért!

Figyeljétek az oldalunkat, mert hamarosan nagy bejelentéssel készülünk!

VÁLASSZATOK AZ ALÁBBI HORVÁTH ILONA KIADVÁNYOKBÓL