0
Összesen:
0 Ft
0 Ft
Blog

A két vitatkozó kisegér

2021.03.17 10:06
Hamar Mária
Hamar Mária
Két testvér veszekedik

Az előző blog bejegyzésben a vitatkozás módjáról és szabályairól írtam nektek, szülőknek. A következő mese a két vitatkozó kisegérről a gyerekeknek szól.

Jó beszélgetést, kellemes együttlétet kívánok nektek!

A két vitatkozó kisegér

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer két kisegér. Az egyiket Ugrinak, a másikat Bugrinak hívták. Együtt laktak a rét közepén egy kényelmes egérlyukban. Tavasszal és nyáron mindig vidáman futkostak a réten. Napközben is sokat kergetőztek, de főként éjszaka voltak élénkek. Közben persze mindig figyeltek a távolba, és az égre is felpillantottak, hiszen sok veszély leselkedett rájuk. Vigyázniuk kellett, nehogy a nyest, a róka vagy a vadmacska útjába kerüljenek, aki bekapja őket. Élelemre nem volt gondjuk, mert a mezőn, a szántóföldeken, mindenütt találtak elegendő ennivalót. Szorgalmasan összegyűjtötték a téli elemózsiájukat is. Nyár végére hegyekben állt az éléskamrájukban a sok búza, árpa és napraforgó mag. A közeli erdőből makkot, mogyorót és ízletes bogyókat is gyűjtöttek. Nézték a sok-sok finomságot. Ekkor Ugri csillogó szemmel megszólalt:

- Figyelj ide Bugri! Szerintem vigyük el ezt a sok ennivalót egy biztonságos helyre, nehogy a patkányok ellopják, amikor nem vagyunk itthon! A repceföld szélén tudok egy elhagyatott rókalyukat, ott jó helyen lenne!

- Én is tudom hol van az az üres rókalyuk Ugri! - Jó messze! – Gondolkodj egy kicsit!

- Télen a hideg hóban majd ötszáz métert kell gyalogolnunk, ha megéhezünk!

- Szerintem jó helyen lesz itt az éléskamránkban!- feleselt Bugri.

Így vitatkoztak, de sehogy sem tudták eldönteni, mit csináljanak: itt hagyják az éléskamrában a sok összegyűjtött ennivalót, ahonnan ellophatják a patkányok, vagy rejtsék el a távoli, de biztonságos rókalyukban.

Anyuka olvas a gyermekeinek

Itt tarts egy kis szünetet a mesélésben, és kérdezd meg gyermekedet, tud-e segíteni a két kisegérnek. Ő hogyan döntene? Ha az egyik lehetőség mellett dönt, akkor mondd el még egyszer mindkét változat előnyeit és hátrányait. Lehet, hogy magától is rájön a megoldásra: az összegyűjtött élelem egy részét vigyék el az üres rókalyukba, a másik részét pedig tegyék az éléskamrájukba. Ha a gyermek kompromisszumos megoldást talál, akkor dicsérd meg. Ha nem talál megoldást, akkor mondd el neki, hogy Ugri és Bugri is így járt. Segítségre volt szükségük. Folytasd a mesét!

Ugri hirtelen felkiáltott!

- Ide figyelj Bugri! Hiába vitatkozunk, nem találunk megoldást! Menjünk el a közeli erdőbe a bölcs Bagolyasszonyhoz, és kérjünk tanácsot tőle!

- De Bugri! Én félek Bagolyasszonytól! Ha rossz kedvében találjuk, még megesz bennünket! – szólt félénken Ugri!

- Ne félj Ugri! Majd nappal megyünk, amikor szunyókál, és nem lát olyan jól. Ha el akar kapni bennünket, gyorsan bebújunk az avarba. A világosban nem fog meglátni bennünket, hiszen a baglyok éjszaka vadásznak.

A két kisegér elment Bagolyasszonyhoz, és elmondták a problémájukat. Nem tudják hová raktározzák el a télire összegyűjtött élelmet.

Bagolyasszonyság tényleg morgott egy kicsit, amiért fölébresztették a kisegerek. De meghallgatta őket, jobbra- balra ingatta a fejét, majd így szólt:

- No, ezen gondolkodnom kell!

A két kisegér türelmesen várt. Bagolyasszony hirtelen kinyitotta a szemét, és felkiáltott:

- Hu-hu-húúú! Tudom már mit kell tennetek! Okos kisegerek vagytok, és mind a kettőtöknek igaza van. Tehát az élelem felét tegyétek a rókalyukba, ahonnan biztosan nem fogják ellopni, hiszen mindentől távol van, a másik felét pedig hagyjátok az éléskamrátokban! Amikor nagyon hideg lesz, majd a kamrátokból esztek, az enyhébb, melegebb napokon pedig elmehettek a rókalyukhoz és ott falatozhattok!

Ugri és Bugri meglepetten nézett egymásra. - Ez nekünk miért nem jutott eszünkbe?

Ha megbeszéltétek a történetet, a kiemelt szavakról is beszélgessetek. A meséléssel, a beszélgetéssel gyarapodik gyermeked szókincse, ami alapja a beszédnek és a beszéd megértésének, a gondolkodásnak. Ez fontos lesz az iskolában, ahol minden órán sok utasítást fog kapni gyermeked. Keressetek képet az állatokról és az egerek által gyűjtött magvakról! A távolság fogalma: -közel, távol, messze. Szemléltesd gyermekeddel az ötszáz méter távolságot. Pl. ha elindultok otthonról, akkor a bolt, a játszótér vagy az óvoda ilyen távolságra van. Ennyit sétálunk, amíg odaérünk. Ekkora távolságot kellett megtenni az egereknek is a rókalyukig a pici, de fürge lábaikon.

borgun_hu