0
Összesen:
0 Ft
0 Ft
Blog

Így változik az édesanya teste és lelke a terhesség alatt 3. rész.

2024.07.12 15:32
Dr. Tóthné Dobos Blanka
Dr. Tóthné Dobos Blanka
Terhesség

3+1 Tipp, gyakorlati tanács, hogy a terhesség megélése ne teher, hanem egy pozitív változás, VÁRANDÓSSÁG legyen.


1. A változás tudatosítása. Az első lépés a felismerés, hogy az élet innentől kezdve más lesz. A test mostantól két életért felel, s az egyik éppen kifejlődik benne, általa, így természetes a folyamat, amin keresztül mész, mint leendő édesanya. Számomra a legfontosabb felismerés az volt, hogy a változásnak mindennél nemesebb célja van, hiszen arra készül a testem, hogy életet adjon egy gyermeknek. Annak érdekében, hogy ezt tudatosítsd magadban, érdemes lehet naplót vezetni a megtapasztalt fizikai és lelki változásokról, azok valódi okáról. 


2. A tudatosítás után következhet a felkészülés. Kezdj el tájékozódni többféle módon is. Kérd ki a szakorvos véleményét, olvass hiteles szakmai cikkeket és könyveket a várandósság megéléséről és a változásokról. Tanácsot lehet kérni anyukáktól, akik nem régiben adtak életet gyermeküknek. Minél többet tudsz a szülés menetéről, arról, hogyan zajlik, valamint a kisbaba fejlődéséről, a terhesség állapotáról, annál jobban megérted a saját tested változásának okát, a testi és lelki változásokat, hiszen a tudás, magabiztosságot ad, s lehetőséget a felkészülésre. Jó tanács, amit magamnak adnék az első babám születése előtt, hogy kérd meg az ismerős anyukákat, ne csak az idilli tapasztalatokról meséljenek, hanem a nehézségekről is, hiszen ebből tudsz tanulni. A történeteket pedig ne félelemmel hallgasd, hanem készíts megoldási tervet, hogy te mit tennél, ha veled történne meg az adott szituáció.

terhesség

3. Önszeretet és öngondoskodás. Tapasztalataim szerint a pozitív szemlélet kialakításában nagy szerepe van az önismeretnek, ezért fontos a fejlesztése. Amennyiben a jól ismered magad, érzékeled a saját szükségleteidet testi és lelki szinten, sokkal könnyebben tudsz érte tenni, hogy jól érezd magad és pozitívabban éld meg a testi változásokat is. Ebben a témában is sokat segített nekem az olvasás, naplózás, a gondolatok, érzések, tapasztalások feljegyzése, pláne mert olyan jegyzetfüzetet használtam, amiben vannak pozitív megerősítések is. Segíthet a meditáció, a kismama jóga, de akár egy apróságnak tűnő nagy séta is. A tükör munka, mely során a tükör előtt állva tudatosítod, hogy a gyermeked fejlődik éppen a testedben, ezért olyan, amilyen. Közben megerősítéseket mondhatsz magadak, amik szintén jó hatással lehet a pozitív megélésre.

 

4. Kapcsolódás és kapcsolatok, támogató közeg. Hangolódj a kisbabádra, gondolatban vagy akár hangosan beszélj hozzá. Nekem ez sokkal valóságosabbá tette az egész várandósságot és könnyebben realizáltam, hogy egy új élet növekszik bennem. Emellett tölts sok minőségi időt a szeretteiddel, barátokkal , hiszen a jó beszélgetések, programok is nagyban hozzájárulhatnak, hogy pozitívan éld meg a testi és lelki változásokat. 

 

Fontos, hogy amennyiben bizonytalanságot érzel vagy azt látod, hogy egyedül nem megy, akkor fordulj a megfelelő szakemberhez és merj segítséget kérni. A terhesség megélése a kisbaba, a leendő anyuka és apuka, a testvér és az egész család életére hathat, így érdemes tenni érte, hogy a lehető legjobb tapasztalás legyen. 

 

borgun_hu