0
Összesen:
0 Ft
0 Ft
Blog

Így változik az édesanya teste és lelke a terhesség alatt 1. rész.

2024.06.20 14:21
Dobos Blanka
Dobos Blanka
Az anyatest változása a terhesség alatt
Anya vagyok!
Az vagyok, aki voltam és mégis más! Felelős lettem egy ember életéért. Azon a napon, amikor a gyermekem világra jött, vele együtt született valaki más is. Ez a nap, nem csak az ő születésnapja, hanem az enyém is, hiszen akkor lettem édesanya. 

Az én terhességem önmagában egy csoda volt, hiszen az orvosok szerint nem lehettem volna természetes úton anya. Amikor megdőlt ez az elmélet, akkor minden testi és lelki erőmet bevetettem, hogy a lehető legpozitívabban éljem meg a várandósságot, hiszen tudtam, hogy a gyermekemre már most hatással van minden, amit teszek, mondok és az is, amit érzek. Mivel veszélyeztetett terhes voltam az elejétől fogva a nőgyógyászati problémáim és a túlsúlyom miatt, így az életem legszebb időszakának vélt terhesség, egy folyamatos aggódás és félelem is lehetett volna. Én még is elhatároztam, hogy boldog, kiegyensúlyozott és egészséges leszek a várandósságom alatt. 

Nálam az első fontos mérföldkő a változás útján az volt, hogy megérett bennem a vágy az anyaság és egy gyermek iránt. Az anya szerep ekkor fogant meg bennem, azzal az álommal, hogy szülők szeretnénk lenni. Innentől kezdve pedig maga a tervezés, a várakozás és a terhesség is egy hatalmas változási folyamat volt számomra. Testi és lelki változások hegyein, völgyein vezet az út a varázslatos első találkozásig, a születés pillanatáig. 

Kismama

Ahogy az életben minden változást, úgy a terhesség alatt lezajló folyamatot is meg lehet élni több féle módon. Ahány nő, annyi tapasztalás, sőt vannak befolyásoló tényezők, nehezítő körülmények, olyanok amelyekre hathat az édesanya és olyanok is, amik rajta kívül állók, amikre nincs hatása. Egy biztos, hogy a női test változni fog, ahogy a magzat fejlődik, s nagy valószínűséggel ez és az egész várandósság alatt megélt események a lélekre is hatni fognak, akár tudatosítjuk magunkban, akár nem. Az a véleményem, hogy csak döntés kérdése, hogy a körülmények ellenére hogyan éljük meg ezt a csodaszép, változásokkal teli időszakot.

Hogyan lehet, mindent figyelembe véve, még is a lehető legpozitívabb módon megélni, befogadni és kezelni a terhesség alatt zajló testi és lelki változásokat? A válaszokért olvasd el a cikk folytatását a témában.

borgun_hu