0
Összesen:
0 Ft
0 Ft
Blog

Május legszebb ünnepe: gondolatok és érdekességek Anyák napjáról

2022.04.21 12:10
Markót-Zsarnai Zsófi
Markót-Zsarnai Zsófi
Generációk

Május legszebb ünnepe: gondolatok és érdekességek Anyák napjáról

A lágy, meleg szellő, a simogató napsugarak és a frissen nyílt orgona illata emlékeztet engem legjobban Anyák napjára. Na meg persze előjönnek a kisiskolás emlékek, amikor talpig fekete-fehérben, lakkcipőben toporogva vártam, hogy végre én következzek és előadhassam édesanyámnak és nagyszüleimnek a megtanult verset és az általam készített ajándékokat az ünnepségen.

Tisztán rémlik, hogy a versmondásba egyszer bele is buktam: már csukott szemmel koncentráltam, mégse jutott eszembe a versnek a fránya utolsó sora. Na de sebaj: új év, új izgalmak. Milyen jó, hogy Anyák napja minden évben eljön, így el tudom mondani édesanyámnak és két nagymamámnak ismét, mennyire szeretem.

Anyák napját szinte a világ minden pontján ünneplik. De hogyan is zajlik az ünneplés különböző országokban?

Anglia
Angliában az 1700-as évektől kezdték az édesanyákat ünnepelni minden nagyböjt negyedik vasárnapján. Akkoriban ez annyit jelentett, hogy mind a kiváltságosok, mind pedig a szolgák egy teljes napot töltöttek édesanyjuk és nagymamáik társaságában. Mára tipikus anyák napi meglepetéssé forrta ki magát a gyermekek által készített, ágyban felszolgált reggeli és a csokor virág ezen a napon.

Anyuka gyermekeivel

Etiópia
Az Antrosht fesztivál az esős őszi időszak végére esik. Mikor az ég tisztulni látszik, a családtagok három napos tradicionális lakomával és tánccal ünneplik az édesanyákat.

Etiópiai édesanya

Mexikó
A „La Dia de la Madre” minden évben május 10-re esik. Érdekesség, hogy ezen a napon nem csak az édesanyákat ünneplik a mexikóiak, hanem Szűz Máriát is, így a hívők számára elmaradhatatlan program az istentisztelet, melyet hagyományos, mexikói eszem-iszom és dínom-dánom követ.

Mexikói gyermekek

Franciaország
Az 1920-as évektől a francia kormány díjakban részesítette május utolsó vasárnapján az édesanyákat, amiért az első világháború után segítettek újra benépesíteni az országot. Ma a franciák hasonló módon ünnepelnek, mint mi: verseket tanulnak az iskolában, melyeket az anyák napi ünnepségen felmondanak. Ezen a napon különleges bánásmódban részesülnek az édesanyák, hisz csemetéik átvállalják az összes házimunkát.

Francia édesanya

Te hogyan teszed különlegessé édesanyád, nagymamáid számára az ünneped? Ha még nincs ötletled, nézz szét anyák napi kedvenceink között!

Reméljük, tetszett ez a cikk! Kövess minket facebookon és instagramon hasonló tartalmakért!

borgun_hu