0
Összesen:
0 Ft
0 Ft
Blog

Játék a memóriakártyákkal

2021.05.31 10:00
Hamar Mária
Hamar Mária
Kislány memóriakártyákkal játszik

A memóriakártyák nagyon jól fejlesztik a vizuális memóriát. Tapasztalatom szerint kevés óvodás tud játszani a memóriakártyákkal, pedig változatosan lehet használni őket.

Már 3 éves gyermekkel lehet keresni a lefordított kártyák párjait. Először csak 5 párral kezdjétek, és nagyméretű kártyákat használjatok, amin állatok, vagy mesefigurák láthatók.

5-6 éves gyermekkel már lehet használni a teljes kártyacsomagot. (34-40 kártya)

Érdemes két játékossal kezdeni a tanulást, de azután már akár 6 fő is játszhatja ezt a játékot. Két szabályt lehet alkalmazni. Először a játékosok sorban egymás után fordítanak fel két lapot. Ha párt talált a játékos, akkor kiveszi a két lapot a helyéről, és szerzett egy pontot. Ha nem talált párt visszafordítja a lapokat, és jön a következő játékos. Ha elfogytak a lapok az nyer, aki több párt talált.

A másik változat, amikor az a játékos, aki párt talált, folytathatja a játékot. Újra felfordíthat 2 lapot. Mindaddig ő játszik, amíg párt tud felfordítani. Tehát egymás után 3 párt is találhat, aki jó megfigyelő. Amikor téveszt, akkor jön a következő játékos. Itt is addig tart a játék, amíg elfogynak a lapok, és az győz, aki több párt talált.

Lehet a memóriakártyákkal is úgy játszani, mint a Fekete Péter kártyákkal, csak itt nem a Fekete Péter kártyára kell koncentrálni, (hiszen az nincs), hanem a párok gyűjtésére. Ebben a változatban nagy szerepe van a szerencsének.

Ekkor is 2-6 játékos játszhat. A kártyalapokat egyenlően kell szétosztani a játékosok között. Aki párt talál, az leteszi ezeket a kártyákat. Ezután a játékosok sorban egymástól húznak, és gyűjtik a párokat. Itt is az nyer, aki a legtöbb párt gyűjtötte.

Általában nehéz megtartani a gyermekeknek 5-6 kártyát a kezükben, sokszor szétszórják őket, ezért ez egy finommotorika fejlesztő játék is.

Kislány memóriakártyákkal játszik

További játék lehetőségek:

  • Rakj ki egymás mellé 5 db memória kártyát! Kérd meg gyermekedet, hogy balról jobbra haladva nevezze meg a kártyán lévő képeket.
    Mit látsz a képeken? Közben szintén balról jobbra haladva fordítsd le a kártyákat, és még egyszer mondjátok el, hogy mit ábrázolnak a kártyák. Most a lefordított kártyák párjait keverd össze, és add oda gyermekednek! Helyezze őket a megfelelő sorrendben a lefordított kártyák alá! (képpel fölfelé).
    Tedd a kártyákat a lefordított kártyák alá! Úgy, ahogy először láttad! Fordítsd vissza a felső sor kártyáit, és ellenőrizzétek a párokat!

5-6 éves korban, ha mind az öt elem hibátlan az jó. Ha tévesztett, akkor ismételjétek meg újra a játékot. Ha jól megy, lehet bővíteni a sort 7-8 elemig.

  • Mi változott meg? Rakj ki egymás mellé 5 db memóriakártyát! Kérd meg gyermekedet, hogy balról jobbra haladva nevezze meg a kártyán lévő képeket.
    Most forduljon el, és változtasd meg két kártya helyét. A szélsőkkel érdemes kezdeni.
    Amikor a gyermek visszafordul, kérdezd meg, hogy mi változott meg? Felváltva játsszátok! Bővítsétek a kártyák számát.

A memóriakártyáknak sok változata kapható vagy készíthető, pl. ellentétpárokat kell keresni.

Iskolás korban lehet párosítani a képeket a szavakkal, vagy szótagokat a szavakkal.

Memóriakártyákkal lehet fejleszteni a vizuális emlékezetet, a finommotorikát, lehet tanulni a sorrendiséget, a balról jobbra haladást. Játék közben megtanul a gyermek várni arra, hogy ő következzen, edzi a kudarctűrő képességét, a sikerek növelik az önbizalmát.

Ha megtanítottad gyermekednek a szabályokat, azután már önállóan is tud memóriakártyázni a barátaival, testvéreivel.

Felnőtteknek is kaphatók bonyolult vizuális memória társasjátékok, hiszen játszani jó, és fejlődni mindig lehet.

borgun_hu