0
Összesen:
0 Ft
0 Ft
Blog

Suliváró

2021.04.26 10:00
Hamar Mária
Hamar Mária
Kislány tanul az iskolapadban

Ugye gyermeked is várja már az iskolát?

Sajnos a járvány miatt elmaradtak az iskolanyitogatók, még a beiratkozás is online formában történt a legtöbb esetben. Pedig az iskolakezdés nagy esemény minden kisgyerek életében.

Fontos, hogy a gyermek felkészülten, éretten kezdje meg az iskolát. Sok későbbi kudarctól megkíméljük ezzel őt.

Ezért készítettem egy könyvet az 5 és 6 éves gyermekeknek és szüleiknek. A címe Suliváró. Szeretettel ajánlom neked.

A könyv két részből áll. Az első részben egy tesztet találsz.

Amikor közösen megoldjátok ezeket a játékos feladatokat, egy átfogó képet kapsz gyermeked képességeiről. Lesznek olyan feladatok, amelyeket könnyen és gyorsan megold, és lesznek, amelyek még nehezen mennek neki, ezeket a területeket még fejleszteni kell.

A tesztet próbáljátok meg minél összefüggőbben, 2-3 alkalommal megoldani, egymást követő napokon. Ha elfárad pihenhettek közben egy kicsit, aztán folytassátok.

Anyuka viszi a kislányát az iskolába

Tökéletes gyerek nincs, tehát ha hibázik, vagy nehezen mennek a megoldások, akkor se keseredj el, van még idő szeptemberig, és akkor sem kell mindent tudnia, hiszen mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei. Soha ne hasonlítgasd gyermekedet a többi gyermekhez. Fogadd el olyannak amilyen, és ahol szükséges segíts neki.

A feladatok megoldása közben figyeld meg, hogy mennyire kitartó, mennyi ideig tud koncentrálni, egy helyben ülni. Terelődik, elkalandozik-e a figyelme. Érdeklik-e a feladatok? Ezek mind fontos információk lesznek számodra, mert a hétköznapokban ezek, lehet, hogy fel sem tűnnek, de az iskolában fontosak lesznek.

A második részben gyakorló feladatokat találsz. Javaslom, hogy mindegyik feladatot, játékot csináljátok meg. Ami már jól megy neki, azt könnyen megoldja, és ez növeli az önbizalmát. Ami nehezebben megy, azt tudja gyakorolni, ezáltal fejlődni fog azon a területen.

A legfontosabb a rendszeresség. Minden nap gyakoroljatok 15-20 percet. Ennél lehet többet is, ha van kedve gyermekednek, de a 15-20 perc tartós figyelmet jó lenne elérni az iskola kezdésre.

Próbálj meg türelmes maradni. Ebben a korban még képesek ugrásszerű változásokra is a gyerekek. Lehet, hogy hetekig nem megy valami, aztán egyszer csak megoldja, mintha mindig tudta volna.

A közös feladatmegoldás, a játék, jó hangulatú együttlét legyen, mert ez erősíti kettőtök kapcsolatát is. Szóval semmiképpen ne stresszelj!

Jó felkészülést kívánok nektek!

Köszönöm, hogy elolvastad az előző cikkeimet is, remélem tudtam neked segíteni, vagy megerősíteni téged abban, hogy jó csinálod.

A következő cikkekben szeretnék konkrét kérdésekre is válaszolni, elsősorban az iskolaérettséggel, az iskolára való felkészüléssel kapcsolatban, ezért várom a kérdéseiteket.

borgun_hu