0
Összesen:
0 Ft
0 Ft
Blog

Vitatkozni jó vagy rossz?

2021.03.15 18:00
Hamar Mária
Hamar Mária
Gyerekek vitatkoznak egy játékmacin

A gyerekek sokat vitatkoznak. Egymással is, és a felnőttekkel is. Ez nagyon jó, hiszen így fejlődik önbizalmuk, kialakul énképük. Bővül a szókincsük, tágul a logikus gondolkodásuk. Mi felnőttek persze ennek nem örülünk, mert a vitát az emberek többsége negatív dolognak tartja, pedig rosszul tesszük! Csak meg kell tanulnunk a vitatkozás módját, és szabályait.

Ha óvodás gyermekednek van testvére (testvérei), akkor biztosan ők is sokat vitatkoznak egymással. Ez természetes, de igen kellemetlen jelenség. „Ne verekedj!” „ Tiszteld a másikat!” „Szeresd a testvéredet!” „Ne vedd el a másik játékát, az nem a tied!” Ezek a szabályok a gyerekek számára csak elméletben léteznek. A kisgyermekek nem az értelmükkel tanulnak. Olyan összefüggéseket értenek meg, amit az egész testükkel és érzelmeikkel meg tudnak ragadni. Azt szeretnénk, ha gyermekeink megértenék és betartanák a magatartási, viselkedési szabályokat. Ha rájönnek arra, hogy van értelme annak, amit kérnek tőlük, akkor betartják a szabályokat. Ez a módszer nehezebb, mint a sajnos sokszor alkalmazott büntetés, de sokkal hatékonyabb és értékesebb. A szabálytudat kialakulása fontos a beilleszkedésben, az iskolai feladatmegoldásban, bármilyen tevékenységben.

A viták kezelésére dolgozzátok ki közösen a szabályokat! A gyerekek ebben nagyon ötletesek tudnak lenni. Azt is beszéljétek meg, mi legyen azzal, aki nem tarja be ezeket a megállapodásokat. Íme egy ötlet!

Anyuka és lánya ölelik egymást

A vitatkozás 5 aranyszabálya:

Vita közben

1. Nem szabad tárgyakkal csapkodni.

2. Nem szabad egymást rugdosni, verekedni.

3. Nem szabad káromkodni. (lista a tiltott szavakról)

4. Nem szabad tönkretenni a másik dolgait. (játékait)

5. Vitatkozás után, mindig ki kell békülni.

Az általatok kidolgozott és elfogadott vitaszabályról közösen készítsetek egy táblát, amelyet a nappaliban vagy a konyhában, étkezőben kifüggesztetek. Kicsi gyerekeknél rajzoljátok le az egyes pontokat. Így számára is egyértelmű lesz.

 

A következő bejegyzésben egy mesét olvashattok a Két vitatkozó kisegérről.

 

 

borgun_hu