0
Összesen:
0 Ft
0 Ft

Zrínyi Miklós

Raktárkészlet: VAN
Zrínyi Miklós

Zrínyi Miklós

Rövid leírás:

Harsányi Zsolt előszeretettel csoportosítja regényei cselekményeit egy-egy nagyformátumú jellem köré. Ezúttal a költő és hadvezér Zrínyi Miklóst teszi meg művének főhősévé, végigkövetve sorsát a gyermekkortól kezdve egészen a máig sok találgatásra okot adó, tragikus kimenetelű utolsó vadászatáig.

Zrínyi Miklós (1620-1664) a magyar barokk kiemelkedő alakja, nemzeti irodalmunk egyik büszkesége. Politikus, hadvezér volt, az irodalommal csak mellékesen foglalkozott. Hadvezéri sikereire a török elleni harcaira volt elsősorban büszke, hírnevét mégis írói művészete örökítette meg igazán.

Ozaly várában, nagybirtokos arisztokrata családban született. Apja korán meghalt, fiai nevelését Pázmány Péterre bízta, így ők Habsburg–hű, és mélyen vallásos nevelésben részesültek. Grazban, Bécsben és Nagyszombatban tanult a jezsuitáknál. Olaszországi tanulmányútján (Róma, Nápoly, Firenze, Velence ) megismerkedett az olasz művészettel és irodalommal. Rómában fogadta VIII. Orbán pápa, aki megajándékozta saját latin verseinek egy díszesen kötött példányával. 1637-től Csáktornyán élt, és szinte szünet nélkül harcot vívott a törökkel.

Csillaga gyorsan emelkedett, 1647-ben a horvát báni méltóságot is elnyerte. Idővel, a bécsi politikával szembemenve, Magyarországnak a török uralom alól történő felszabadítását tűzte ki célul, melyet egy Habsburgok nélküli felszabadító háború keretében képzelt el. A független nemzeti királyság megteremtésének eszméje a magyar főúri ellenzék egyik vezetőjévé tette.
*
Harsányi Zsolt szerző nemcsak a fegyvert és tollat egyaránt mesterien forgató Zrínyi Miklós heroikus küzdelmeit idézi fel, hanem érzelmi életébe is betekintést ad. Nemcsak eposzírói és eposzi hősi minőségében, hanem féltékeny szerelmesként, megállapodott férjként, aggódó apaként is láttatja ebben a regényében.

*
„Zrínyi Miklós” című eme kiadvány korhű hangulatához a történelmet kedvelő olvasók számára nemcsak a feltételezhetően sok időt igénybevett háttérkutatások, hanem a 17. századra jellemző stílusban megírt párbeszédek is nagymértékben hozzájárulnak...

999 Ft
A vásárlás után járó pontok: 50 Ft
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Vélemények
Részletek

Szerző: Harsányi Zsolt

Kiadó: Lazi Könyvkiadó

Oldalszám: 416 oldal

Méret: 144x204mm

Adatok
ISBN
9789632672793
Korosztály
6+ év
Négybetűs kód
BWXK
Kategória
Irodalmi, történelmi regények
Raktárkészlet
VAN
Cikkszám
K02112080030
Vélemények
borgun_hu